Artiklar
Rasmus Nossbring - om det sårbara
Skriven av Minna Torstensson
Foto av Marika Nilsonne
Rasmus Nossbring är född 1991 och började som lärling vid Reijmyre glasbruk 2007. Han har studerat på Pilchuck Glass School i Seattle, USA och på Konstfack. Under tiden på Konstfack gjorde Nossbring verket Those who wait. Det är en skulpturserie som tolkar de han arbetat med på glasbruket när de utförde vardagsrutiner. Sedan 2019 ingår dessa skulpturer i Nationalmuseums samling. I dagsläget driver Rasmus glasstudion STHLM Glas tillsammans med Simon Klenell och har sin ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik utanför Stockholm.
Hur kommer det sig att du började med glasblåsning?
Det kan låta klichéartat men jag ville inte gå på gymnasiet, så när jag var hos vår studievägledare på högstadiet fick jag blunda och peka i en pärm för att bestämma vilken skola jag skulle börja på. Mitt finger hamnade på en lärlingsutbildning vid ett glasbruk. Jag tänkte att “Tja det blir väl bra, jag har aldrig provat att blåsa glas förut men om jag inte gillar det får jag hoppa av”.
Ja det låter som att du halkade in på ett bananskal… jag antar, med tanke på vad du gör idag, att du tyckte om glasblåseriet. Men när insåg du det?
Nej men då fick jag komma upp till Reijmyre glasbruk utanför Norrköping och se någon blåsa glas på riktigt för första gången. Jag minns att jag kände direkt där och då att “Det där vill jag göra”. Efter det var jag fast och hela gymnasietiden spenderades på glasbruket.
Jag tog jag studenten på en lördag och på måndagen veckan efter var jag fast anställd.
Hur gick du från att arbeta praktiskt till konstnärligt när du 2014 lämnade glasbruket?
Min första tid på bruket gick mycket ut på att hålla formar eller hämta saker och det var en lång väg att gå innan jag fick vara nära glaset och faktiskt göra något med det. Det är en bransch som är mycket hierarkisk och någonstans på vägen insåg jag att det skulle ta en oerhörd tid innan jag skulle få bli mer fri i mitt skapande.
Jag minns specifikt att jag under min sista tid på gymnasiet ville göra en drake av glas som projekt i skolan och fick direkt svaret “Nej det går inte, gör något annat” från en av de andra glasblåsarna. Min första tanke var då att “Jag ska göra en drake” så då gjorde jag det. Jag har haft ett starkt behov att uttrycka mig och få göra min egna grej hantverksmässigt och det gjorde att jag även sökte mig till konstfack efter åtta år på glasbruket.